برخی کشور ها بسیار ادعای دموکراسی و آزادی بیان دارند و برای حقوق بشر در سایر کشور ها نگران هستند ، در حالی که در کشورهای خود آنان کوچکترین دموکراسی و آزادی بیانی دیده نمی شود و حتی برخی افراد به خاطر کوچکترین انتقادی که به دولت داشته باشند باز داشت و یا از کاز اخراج می شوند .
در این مقاله به بررسی دموکراسی در کشورهای مدعی می پردازیم . ان شا ءالله در آینده ای نزدیک آزادی بیان و حقوق بشر در این کشور ها را هم بررسی می کنیم .
معمولا میزان حضور مردم در پای صندوقهای رأی، یکی از شاخصهای توسعه سیاسی در هر کشوری محسوب میشود و نمایانگر تعلق خاطر مردم به کشور و سرزمین خود است، زیرا معنا و مفهوم نماد مردمسالاری و اعلام وفاداری مردم و رضایتمندی آنان از نظام، از میزان مشارکت جدی مردم در عرصههای مختلف ملی، بویژه انتخابات حاصل میشود.
پیش از انتخابات مجلس نهم در ایران ، و پس از حوادث سال هشتاد و هشت بود که دشمنان نظام با جو سازی های فراوان در صدد بودند تا میزان مشارکت مردم در جدید ترین انتخابات جمهوری اسلامی ایران - مجلس نهم - را پایین ترین حد در سالیان گذشته جلوه دهند . اما با بر گزاری انتخابات در تاریخ دوازده اسفند سال نود ، بر آورد های اولیه از مشارکت حدود شصت و چهار درصد ی مردم در اینئ انتخابات خبر میداد . و این یعنی بر باد رفتن تمام تلاش های دشمنان .
اما میزان مشارکت مردم در کشور هایی که خواهان مشارکت پایین مردم در اینتخابات ایران بودند چه قدر است ؟
برای بررسی این موضوع کافیست کمی به سایت های انگلیسی و فارسی در انیترنت سر بزنیم . من کار را برای شما راحت تر میکنم و برخی از یافته های اینترنتی خود را در این مقاله می آورم .
آمریکا
میزان مشارکت انتخاباتی در کشوری مانند آمریکا، به طور میانگین حدود 48 درصد بوده است و در برخی سالها به طور مثال، 1986 و 1998 به 36 درصد نیز رسیده است.
جدول1
فرانسه
یکی از اصلی ترین مدعیان دموکراسی ، کشور فرانسه است . این در حالیست که مشارکت مردمی در انتخابات های این کشور کمتر از شصت در دص بوده و در برخی از انتخابات ها به زیر پنجاه درصد هم رسیده است . به طور مثال در سال 2002 و 2007 در انتخابات پارلمانی به ترتیب 47 و 43 درصد از مردم در انتخابات شرکت کرده اند .
انگلیس
فکر میکنم در سال 2011 بود که همه پرسی در کشور انگلیس که یکی دیگر از مدعیان دموکراسی در جهان است برگزرا شد که تنها حدود 42درصد از مردم این کشور در آن شرکت کردند .
کانادا
در انتخابات های پارلمانی که از سال 1997 تا 2011 در کانادا برگزار شده است به طور متوسط حدود پنجاه و پنج درصد از مردم کانادا حضور داشته اند .
شکل 2 - مقایسه انتخابات های دو دوره اخیر
عربستان
عربستان نیز به تازگی خود را به عنوان یکی از مدعیان دموکراسی معرفی کرده در حالی که در تازه ترین انتخابات شورای شهر که در سال گذشته برگزار شد فقط حدود سی و نه درصد مردم کشور حضور داشتند . یعنی کمتر از سایر مدعیان دموکراسی.
میزان مشارکت مردم سایر کشور ها ی جهان در انتخابات های اخیر
میانگین مشارکت مردم در انتخابات طی چند سال اخیر در لهستان حدود 51 درصد، سوئیس 54 درصد، جمهوری آذربایجان 47 درصد و پاکستان تقریبا 45 درصد بوده است. این میزان مشارکت، بویژه در کشورهای غربی و در سالهای اخیر، به دلیل بحرانهای سیاسی و اقتصادی و نارضایتی مردم از سیستم سرمایهداری و لیبرالیسم، کمتر نیز شده است.
در انتخابات پارلمان بحرین نیز از 144 هزار و 513 واجد شرایط رأی، تنها 25 هزار و 130 نفر یعنی 4/17 درصد از واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند.
حکومت اردن میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس - در سال گذشته - را 54 درصد واجدان رأی بیان نمود، اما مخالفان معتقدند که حداکثر میزان مشارکت 40 درصد بوده است. نتایج آرای انتخابات اردن نشان میداد که در شهرهای بزرگ میزان مشارکت در انتخابات کمتر از مناطق عشایری بوده است.
نتایج نخستین انتخابات پارلمانی در کشور مراکش بعد از اصلاح بخشی از قانون اساسی، نشان دهندهی این بود که میزان مشارکت مردم کمتر از نیمی از جمعیت بوده است و طبق آمار رسمی تنها 45 درصد از واجدان شرایط در پای صندوقهای رأی حاضر شده بودند.
در انتخابات پارلمانی مصر بعد از سقوط دیکتاتوری «حسنی مبارک» میزان مشارکت مردم 62 درصد بود. این درصد مشارکت، بالاترین میزان مشارکت مردم در انتخابات مصر بوده است.
مردم تونس نیز پس از پایان حکومت خودکامهی «زین العابدین بن علی»برای انتخاب مجلس مؤسسان قانون اساسی به پای صندوق های رأی رفتند. در این انتخابات میزان مشارکت مردمی حدود 70 درصد اعلام شد.
با توجه به آمار و ارقام فوق باید گفت که ایران که از سوی سایر مدعیان دموکراسی متهم به دیکتاتوری می باشد بیشترین حضور مردم در پای صندوق های رای را دارا می باشد و این یعنی اعتماد و اعتقاد مردم ایران به نظام جمهوری اسلامی ایران .
منابع :
خبر گزاری صراط
وبلاگ نور بیداری
قاصد نیوز
نما نیوز
خبر نامه دانشجویان ایران
وبلاگ افق